Over het project Moestuinherstel
Onder de naam Moestuinherstel werkt een onafhankelijk projectbureau aan de aanpak van PFOA in moestuinen in Dordrecht en omgeving. De chemische stof PFOA is een PFAS-soort, die afkomstig is van Chemours Netherlands B.V. in Dordrecht. De gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht hebben samen met Chemours het projectbureau Moestuinherstel opgezet. De partijen willen bereiken dat moestuinders uit de vier gemeenten weer veilig en zonder beperkingen groenten en fruit uit eigen tuin kunnen eten.
Proeflocaties
In juli 2024 is het project begonnen met een proef. Het projectteam onderzoekt de grond en het slootwater op drie moestuinlocaties in het gebied. Op basis van de resultaten adviseert het projectbureau de eigenaren en gebruikers van de moestuinen welke maatregelen nodig zijn. Het gaat om het opbrengen van schone grond al dan niet in combinatie met het afgraven van de toplaag.
Extra bodemonderzoek
Tegelijk met de werkzaamheden op de drie proeflocaties neemt een bureau namens het projectteam bodemmonsters. Dit gebeurt op ongeveer 190 andere moestuinen in het gebied. De resultaten van dit onderzoek en de proeflocaties bepalen hoe het project verdergaat.
Projectorganisatie
Een onafhankelijk projectteam onder leiding van projectleider Robbert Brandt werkt volgens een plan van aanpak. Dit plan is samen met de gemeenten en Chemours opgesteld. Onafhankelijke externe deskundigen op het gebied van bodemverontreiniging en sanering hebben eraan meegewerkt. Het plan van aanpak is nog een concept. Nieuwe inzichten worden binnenkort verwerkt in een nieuwe versie.
Kosten project
Chemours Netherlands B.V. betaalt alle kosten van de werkzaamheden uit het plan van aanpak, zolang het doel van de pilot en het plan van aanpak worden gevolgd.