Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u antwoorden op veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen?
Neem dan contact met ons op via info@moestuinherstel.nl. We helpen u graag verder.

Ik ben lid van een volkstuinvereniging. Kan ik me voor het aanvullend bodemonderzoek individueel aanmelden? Of loopt dat via het bestuur van de volkstuinvereniging?

Alle volkstuincomplexen in het projectgebied zijn bekend. U hoeft zich dus niet met uw privétuin of als vereniging aan te melden.

Kan ik mijn tuin ook voor het bodemonderzoek aanmelden als ik op dit moment geen groenten of fruit teel?

Als uw tuin geschikt is voor het telen van groenten en fruit mag u uw tuin aanmelden voor het bodemonderzoek, ook als u dit moment geen groenten verbouwt,

Wat zijn PFOA en PFAS?

PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen) zijn chemische stoffen die door de mens zijn gemaakt. Onder deze verzamelnaam vallen meer dan tienduizend verschillende stoffen. Ze worden gebruikt en gemaakt in verschillende industriële toepassingen en voor consumentenproducten. Van een aantal PFAS is bekend dat ze een negatief effect kunnen hebben op milieu en gezondheid. Dit zijn bijvoorbeeld PFOS (perfluoroctaansulfonaten) en PFOA  (perfluoroctaanzuur). Dit project richt zich met name op de stof PFOA, die in de onderzochte omgeving in hogere concentraties wordt aangetroffen.

Waarom is PFOA een probleem in moestuinen?

PFOA (tot 2012) en GenX (sinds 2012) zijn uitgestoten door Chemours/DuPont en in de omgeving terecht gekomen. En dus ook in moestuinen. In gebieden met hogere PFOA-verontreiniging kunnen groenten en fruit verhoogde gehalten aan PFOA bevatten. Dit is het geval in een groot aantal moestuinen in Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht. Door gewassen uit vervuilde moestuinen te eten, krijgen mensen zoveel PFAS binnen dat het RIVM effecten op de gezondheid niet kan uitsluiten. Op basis van moestuinonderzoek in 2022 geldt voor moestuinen in Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht het RIVM-advies om niet of beperkt uit eigen tuin te eten. Meer informatie: https://www.ozhz.nl/dossiers/pfasinmijntuin/#pfas-in-moestuinen

Hoe weet ik of ik groeten en fruit uit mijn moestuin kan eten en wat is de beste manier om mijn groenten, fruit en planten water kan geven?

Het RIVM heeft adviezen gegeven over het eten van groenten en fruit uit de (moes)tuin in de gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht. Arcadis een onafhankelijk advies- en ingenieursbureau heeft advies gegeven over de manier waarop u groenten, fruit en planten het beste water kunt geven. Deze adviezen kunt u hier nalezen.

Wat is het verschil in aanpak tussen zone 1, 2 en 3?

Het plan van aanpak verdeelt het gebied in drie zones. Elke zone heeft een eigen aanpak. Deze drie zones zijn bepaald door de afstand ten opzichte van de fabriek van Chemours Netherlands B.V. en de concentratie PFOA die is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft gemeten. Het advies en de maatregelen zijn gebaseerd op adviezen van het RIVM en het Arcadis-rapport van januari 2023, dat ingaat op de relaties tussen concentraties PFOA in de grond en in de gewassen.

Wat is het doel van het project Moestuinherstel?

Het doel van het project Moestuinherstel is om moestuinen weer veilig te maken voor consumptief gebruik, zodat mensen weer zonder beperkingen zelf geteelde groenten en fruit kunnen eten. Het gaat om moestuinen in de gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht.

Welk onderzoek is er gedaan naar de moestuinen rondom Chemours?

In 2021 en 2022 hebben de gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht een onderzoek laten uitvoeren in verschillende moestuinen rondom Chemours Netherlands B.V. Er zijn 28 soorten groenten en fruit uit moestuinen met de nieuwste technieken onderzocht op PFOA, GenX en andere PFAS-stoffen. Dit onderzoek is in september 2023 afgerond. Uit dezelfde moestuinen zijn monsters genomen van grond, grondwater, water uit de sloot en regentonnen. Deze zijn door adviesbureau Arcadis ook onderzocht op PFAS. De resultaten daarvan kunt u teruglezen op https://www.ozhz.nl/dossiers/pfasinmijntuin/#pfas-in-moestuinen

Welke moestuinen zijn geselecteerd voor de pilot?

De pilot start met geselecteerde moestuinen op drie locaties. De eigenaren, gebruikers of besturen van deze moestuinen zijn reeds geïnformeerd. Meer informatie vindt u terug onder het menu Pilot.

Hoe zijn de moestuinen geselecteerd voor de pilot?

De moestuinen zijn geselecteerd op basis van de onderzoeken die gedaan zijn naar de mate van verontreiniging. De gekozen locaties zijn representatief voor de variëteit aan moestuinen in alle vier de gemeenten.

Wat gebeurt er als mijn moestuin niet is geselecteerd voor de pilot?

Over de aanpak van de overige moestuinen komt naar verwachting begin 2025 meer informatie beschikbaar. Deze informatie zullen we uiteraard op deze website delen.

Welke rol spelen de gemeenten in dit project?

Het project komt voort uit de gesprekken die de gemeenten en Chemours Netherland B.V. hebben gevoerd over het vinden van manieren om de omgeving weer schoon te krijgen. Te beginnen met het herstel van de moestuinen en de zwemplas Merwelanden.

De gemeenten en Chemours Netherlands B.V. hebben onafhankelijke deskundigen ingeschakeld om de aanpak te bepalen en het project uit te voeren. Chemours Netherlands B.V. is opdrachtgever van de uitvoering van de pilots en van het plan van aanpak zoals eventueel aangepast in vervolg op de pilots. Chemours is verantwoordelijk voor de uitvoering hiervan.

Wie betaalt de kosten voor het herstel van de moestuinen?

Chemours Netherlands B.V. betaalt de kosten van alle werkzaamheden zoals beschreven in het plan van aanpak, zolang het doel van de pilotfase en het plan van aanpak gewaarborgd blijft.

Wie voert de werkzaamheden uit?

Een onafhankelijke projectorganisatie zorgt met een projectteam voor de uitvoering van de werkzaamheden. De organisatie is tot stand gekomen in overleg met de betrokken gemeenten en Chemours Netherlands B.V.

Wanneer start het projectteam met de werkzaamheden op de drie pilotlocaties?

Het projectteam heeft begin juli 2024 een eerste bezoek gebracht aan de drie locaties die horen tot de pilot. Er volgt een inventarisatie van wat er nodig is op de locaties en een uitwerking met een bestek.

Twee locaties hebben een verenigingsbestuur. Leden worden geïnformeerd (en geraadpleegd) door hun bestuur over het plan van aanpak. In oktober/november geeft de projectleider een toelichting aan de verenigingen op de verdere uitwerking.

De uitvoering van de werkzaamheden vindt tijdens de winter plaats, dus voor het nieuwe groeiseizoen.

Wanneer start het aanvullend bodemonderzoek in zone 2 en 3?

Alle moestuinders in de gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht kunnen zich aanmelden voor het aanvullend bodemonderzoek. Vervolgens maakt de projectorganisatie een selectie. De eigenaren en gebruikers van de geselecteerde moestuinen krijgen vooraf bericht van de projectorganisatie als ze aan de beurt zijn. Dit kan enkele maanden duren.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van de voortgang van het project?

De betrokken eigenaren, gebruikers en besturen worden direct geïnformeerd door de projectleider. Ook hebben zij een brief gekregen van de betrokken gemeenten bij de publicatie van het plan van aanpak. Het projectteam zal nieuwe ontwikkelingen via deze website communiceren.

moestuin